Tweedehands fiets kopen, waar moet je opletten?

Dat is pech! Je fiets is kapot gegaan en de kosten om het te laten repareren ligt zo hoog dat een tweedehands fiets een betere keus is. Deze kunnen worden gekocht in een fietsenwinkel maar ook op verschillende advertenties sites worden fietsen aangeboden door particulieren. Waar moet je allemaal op letten als je gaat kijken naar tweedehands fietsen? We gaan het je in dit artikel uitleggen zodat je geen kat in de zak koopt en nog jarenlang van de fiets kunt gaan genieten. 

Controleer de staat van de banden

Als je een afspraak hebt gemaakt om een fiets te bezichtigen is het belangrijk dat je allereerst naar de banden gaat kijken. Het zou zonde zijn als je al snel nieuwe banden erop moet laten leggen omdat ze niet meer van goede kwaliteit zijn. Goede banden kun je herkennen aan het profiel dat erop zit. Is het profiel wat vaag? Dan is de band bijna aan vervanging toe. Zie je rode plekken? Dan moet de band direct vervangen worden. Je kunt dan beter van de koop afzien. Als er langer met een versleten band is doorgereden is de kans groot dat de binnenband ook vervangen moet gaan worden. 

Werken de remmen nog goed?

Om zo veilig mogelijk de weg op te kunnen moeten de remmen van de fiets natuurlijk goed werken. Zorg er daarom voor dat je altijd een proefrit maakt. Test beide remmen uit. Als je ze te hard moet indrukken of hij remt niet voldoende weet je dat de remmen zijn versleten en mogelijk moeten worden vervangen. Als het remblokken betreft, is dat niet zo’n ramp, want die reparatiekosten zijn goed te overzien. Met andere rem soorten is dat een ander verhaal.

De wielen controleren

Naast de banden en de remmen moet je ook gaan onderzoeken hoe de conditie van de wielen zijn. Deze vervangen, is één van de duurste reparaties. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Als eerst zul je de lagers moeten controleren. Dat kun je eenvoudig doen door het wiel rond te draaien. Als er speling opzit en je hoort een vreemd geluid heb je te maken met een slechte lager. Vergeet natuurlijk niet om beide wielen te controleren! Verder moet je natuurlijk ook controleren of er geen slag in het wiel zit. Draai het wiel rond en kijk of netjes rondloopt. Zit er vervorming in, dan is het niet goed.